0produkt(y)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Porady dla użytkowników grilli

  1. Podpiekanie na grillu – niekiedy krążące powietrze jest lepsze
  2. Gorąco i szybko, jak to tylko możliwe – to nie wszystko, czego oczekujemy od dobrego grilla. Kto opanował sztukę grillowania okrężnego, może wyczarować prawdziwe arcydzieło dla wytwornego podniebienia. To proste i nie ma nic wspólnego z magią.
  3. Po użyciu miecha, węgiel drzewny zmienia kolor na biały i ogrzewa powietrze. W ciągu kilku sekund, mięso lub warzywa wyglądają, jakby były gotowe, ale jakie są w środku?  To ciekawi każdego z nas.
  4. Prawdziwą sztuką jest grillowanie pośrednie lub okrężne. Nie grilluje się już potraw nad żarem. Zamiast tego delikatnie się je podpieka.
  5. Węgiel rozpala się najlepiej w kominie rozpalającym. Jeżeli węgiel pokryty jest warstwą białego popiołu, dzieli się go równomiernie na ruszcie węglowym, za pomocą rozdzielników węgla. W razie potrzeby można to zrobić bez rozdzielników węgla, ale wtedy żar gromadzi się na krawędziach rusztu. Należy pamiętać, aby na środku umieścić tacę z wodą. Służy ona do gromadzenia tłuszczu wyciekającego z grillowanej potrawy.
  6. Teraz, używając pędzelka, należy posmarować ruszt grillowy odrobiną oleju jadalnego. Zapobiega to przyklejaniu się mięsa i zapewnia łatwiejsze czyszczenie. Mięso może być podpiekane przy najwyższej temperaturze, ale krótko, aby brzegi potrawy były chrupkie. Następnie, potrawa powinna leżeć na środku rusztu i delikatnie się podpiekać. Dzięki recyrkulacji powietrza można indywidualnie regulować temperaturę. Mięso może być delikatne, gdy jest upieczone przy  temperaturze, na przykład 110o.
  7. Do grillowania okrężnego idealnie nadaje się grill firmy ACTIVA „ROCKFORD”. Zapewnia on dostatecznie dużo miejsca do rozdzielenia węgla za pomocą obydwu rozdzielników. Zintegrowany wskaźnik temperatury pokazuje dokładny czas pieczenia i grillowania.
  8. Najpopularniejszy niemiecki grill – kuchnia gazowa zewnętrzna – staje się funkcjonalnym miejscem do przyrządzania najbardziej wyszukanych dań, jak delikatna i soczysta ryba, w całości podawana na talerzu.
  9. Jak rozpalić grilla, ale we właściwy sposób? Wystarczy sięgnąć po łatwy i bezpieczny w użyciu komin do rozpalania.
  10. Jest wiele metod rozpalania grilla węglowego, ale nie wszystkie z nich sprawdzają się w przypadku amatorów. Istnieje jednak idealne rozwiązanie – rozpalenie pożądanego ognia w grillu lub zewnętrznej kuchni gazowej za pomocą komina do rozpalania.
  11. Niekiedy próba rozpalenia grilla staje się wyzwaniem. Komin do rozpalania sprawdzi się również w tym przypadku. Dzięki niemu, mają Państwo cały czas gwarancję, że węgiel drzewny osiągnie oczekiwany stan rozżarzenia.
  12. Postawić komin na żaroodpornym podłożu. Do komina włożyć wióry drzewne lub podpałkę. Następnie, do komina włożyć odpowiednią ilość węgla drzewnego. Całość należy teraz zapalić. Aby węgiel drzewny dobrze się rozżarzył i pokrył warstwą białego popiołu, należy poczekać około 15 do 20 minut. W zależności od wybranej metody grillowania, bezpośredniej czy pośredniej, należy rozłożyć gorący węgiel równomiernie na ruszcie (poręczny uchwyt w kominie ułatwia wysypanie zawartości).  
  13. Za rzekomym trikiem stoi zwykła fizyka. Ciepłe powietrze unosi się do góry, podciśnienie zostaje wyrównane strumieniem napływającego powietrza. Jeżeli ogień rozpala się mocniej, dochodzi do naporu tlenu, który z kolei dalej roznieci płomień. Metoda jest bezpieczna, prosta i oszczędza Twój cenny czas. Jednocześnie, nie musisz się denerwować uciążliwym dymem, ponieważ metoda ta w znacznym stopniu go ogranicza. A gdy przyjdą dodatkowi goście, można zapobiegawczo rozżarzyć grilla za pomocą komina do rozpalania.
  14. Jest to dostateczny powód, aby grillowanie zawsze pozostawało tym, czym być powinno: wspaniałą przyjemnością z cudownym uczuciem sytości.